Lewis en Morris
van Breda

DE KADE CAFÉ

Kinkerstraat 87

Helaas is De Kade Café gestopt, toch laten we hun verhaal nog even staan.

Lewis en Morris van Breda

‘Niets is zo lekker als een volle zaak’

Lewis en Morris van Breda komen uit een Amsterdams horecageslacht. De Kade Café is hun eerste gezamenlijke project. Sinds augustus 2022 is de zaak open. De broers willen er een buurtcafé van maken.

Als tiener kreeg Lewis van Breda (27) geen kleedgeld totdat hij een baantje had gevonden. ‘Mijn vader zei dat ik moest werken voor mijn geld.’ Met tegenzin ging Lewis op zoek. Op z’n vijftiende begon hij bij Daalder aan de Lindengracht. Koffiezetten, afwassen, bedienen; hij deed het allemaal. De horeca beviel zó goed, dat hij er nog steeds inzit; samen met vader Marcel heeft hij de cafés Weber en Lux in de Marnixstraat.  

 

Zijn broer Morris (29) wilde altijd al ‘alleen maar werken’. Hij haalde glazen op in Paradiso en ‘flipte’ burgers bij Burgermeester. Op z’n 18de tapte hij bij Lux en Weber, waar hij op z’n 22ste bedrijfsleider werd. Twee jaar later werd hij samen met zijn vader eigenaar van Café Helmers in de Eerste Helmersstraat. Inmiddels is deze bar van Morris en vennoot Maxim Carton. 

Nieuw ‘kind’ 

Omdat Morris liever werkte dan leerde, staat er een reeks onafgemaakte studies op zijn cv. Lewis studeerde in 2020 af in de commerciële economie, terwijl hij toen al bedrijfsleider bij Lux en Weber was.  

 

Allebei wonen ze nog steeds in hun geboortestad. Morris boven Café Helmers, Lewis boven Lux. Zij hebben vriendinnen, maar geen kinderen. Althans, geen kinderen van vlees en bloed. Lewis: ‘Ik denk dat je evenveel met een zaak bezig bent als met een kind, namelijk: 24/7. In augustus hebben we een nieuw ‘kind’ gekregen: De Kade Café in de Kinkerstraat. Onze focus ligt nu op het goed neerzetten daarvan.’ 

Mazzel

En wéér is de familie Van Breda een horecaonderneming rijker; Morris en Lewis komen uit een Amsterdams horecageslacht. Inmiddels zijn al veel familieleden gepensioneerd, maar vroeger had hun familie vijftien zaken door de hele stad, zoals Café Eijlders, de Kat in de Wijngaerdt en De Ebeling.  

 

Hun vader had onder meer Bar Basquiat in Oost, maar heeft in dat stadsdeel nu alleen nog Louie Louie. Verder heeft hij onder meer Hotel Weber in het centrum.  Morris: ‘Mijn vader was glazenwasser. Alles wat hij heeft, heeft hij vanuit nul opgebouwd. Wij hebben mazzel met waar we vandaan komen. We beseffen dat en nemen het niet voor lief.’ 

A-locatie

De Kade Café is het eerste gezamenlijke project van de broers. Sinds augustus 2022 zijn ze open. Voorheen zat op deze plek Kade West. Ze kenden de eigenaren ervan en waren er snel bij toen ze hoorden dat zij ermee wilden stoppen.

 

Morris: ‘Vrijstaande cafés op zo’n A-locatie zijn schaars.’ ‘In Oud-West zit alles knus bij elkaar’, vindt Lewis. ‘De mix is leuk: sociale huur en koopwoningen. Er zijn yuppen, maar dat zijn niet zulke kakkers als in Zuid.’

Buurtcafé 

Om ervoor te zorgen dat de zaak stáát, zijn ze er voorlopig dagelijks; om sfeer te proeven, de kwaliteit te waarborgen en het nieuwe team te leren kennen. In de spits springen ze bij in de bediening. ‘Werken in de horeca voelt voor mij niet als werken’, zegt Lewis. Morris: ‘Het allerleukste van dit werk is dat je het iemand naar de zin kunt maken. Je kunt zorgen dat iemand die chagrijnig naar binnenloopt, vrolijk naar buiten gaat.’ De Kade Café moet een buurtcafé worden. Lewis: ‘We zien er misschien niet uit als een bruine kroeg, maar we proberen wél die sfeer neer te zetten; we onthouden je naam, we weten wat je drinkt.’  

Chef-kok 

Terwijl je in hun andere zaken enkel hapjes kunt krijgen, kun je bij De Kade Café zowel lunchen als dineren. Op de kaart staan kleine gerechten als empanada’s met spicy chicken of shoarma van oesterzwammen. De gerechten worden bereid door een chef-kok.  

‘Ons eten vind je niet in een gemiddeld café en toch zijn we geen restaurant’, zegt Morris. Evenals zijn broertje gelooft hij dat hun zaak een succes wordt. ‘Niets is zo lekker als een volle zaak.’ Lewis knikt: ‘Druk en géén stress. Dat is top. Je komt dan in een flow.’  

Tekst: Patricia Jacob
Fotografie: Gözde Otman

Johan & Myrna

DE HALLEN

Débra en Romy den Dekker

INDIANAWEG